In Memoriam prof. dr. sc. Slobodan Lang

SlobodanLang

Sa žalošću prenosimo vijest da je u 71. godini preminuo prof. dr. sc. Slobodan Lang (Zagreb, 8. listopada 1945. – Zagreb, 23. veljače 2016) hrvatski političar i liječnik iz Zagreba. U ime Hrvatskog društva za javno zdravstvo i svih javno zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj želimo izraziti saučešće obitelji Lang u ovim teškim trenutcima.

ŽIVOTOPIS
Slobodan Lang je bio obnašatelj brojnih visokih političkih i stručnih dužnosti. Rodom je iz ugledne hrvatske židovske obitelji. U Zagrebu je Slobodan Lang pohađao osnovnu i srednju školu. Medicinu je završio u Zagrebu. Specijalizirao je socijalnu medicinu. Velike je znanstveničke karijere. Predavao je kao profesor na Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar, mostarskom Medicinskom fakultetu, te kao gostujući profesor na Harvard University-u u SAD-u. Članom je uglednih inozemnih liječničkih udruženja. Bio je predsjednik Hrvatskog društva za javno zdravstvo Hrvatskog Liječničkog zbora te Hrvatske mreže zdravih gradova.
Bio je član uredništva hrvatskog časopisa Croatian Medical Journal. Pokrenuo je Prvi hrvatski kongres preventivne medicine. Osnovao je Hrvatski časopis za javno zdravstvo, kojeg je i uređivao. Prepoznao je opasnost tada relativno nove bolesti kopnice (AIDS-a), tako da je zarana radi sveobuhvatna sprječavanja širenja te opake bolesti pokrenuo sveobuhvatnu akciju poučavanja građana o prevenciji AIDS-a. Njegovim radom je grad Zagreb došao na čelno mjesto svjetskog pokreta Zdravih Gradova. Inicirao je osnivanje mostarskog medicinskog fakulteta. Objavio je više od 200 znanstvenih i stručnih radova.
Obnašao je brojne visoke političke dužnosti. Bio je član Izvršnog vijeća grada Zagreba, sekretar Sekretarijata za zdravstvo, glavni nositelj skrbi za zdravlje svih sudionika Univerzijade u Zagrebu, posebni savjetnik Predsjednika RH Franje Tuđmana za humanitarna pitanja, zastupnik u Županijskom domu Sabora RH, veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova RH.
Humanitarni je rad nezaobilazni dio njegova životopisa. Ističe se kad je pomogao kosovskim rudarima kad su 1989. štrajkali glađu (Stari Trg). Radio je u predraću na spriječvanju sukoba u Hrvatskoj i drugim republikama u Jugoslaviji. Suorganizator je konvoja Libertasa kojim se u listopadu 1991. pomoglo odsječenom Dubrovniku, organizirao je zaštitu za prognanike i izbjeglice u Hrvatskoj, organizirao je i predvodio (zajedno s Hermanom Vukušićem) humanitarni Bijeli put pomoći za bolnicu u Novoj Biloj (čiju je organizaciju on osobno inicirao) te brojne druge humanitarne akcije.

Dodijeljeno mu je više više hrvatskih i međunarodnih odličja i priznanja:

Medalja ECTF-a (European Community Task Force)
Zastava Kongresa Sjedinjenih Američkih Država
Medalja Ministarstva Pomorstva Republike Hrvatske
Za prinose slobodi vječnoga Dubrovnika u teškim vremenima 1991 i 1992.
Spomenica Domovinskog Rata 1990. – 1992.
Spomenica Domovinske Zahvalnosti
Red Hrvatskog Trolista
Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske
Red Nikole Šubića Zrinskog
Red Kneza Branimira s ogrlicom

Više o putu i životu profesora Langa možete saznati ovdje:http://www.croatianhistory.net/etf/lang.html

Oglasi